donderdag, 11 april 2013 19:48

Excel toernooi schema 2

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Het organiseren van een toernooi is hele klus, het indelen van de poules / teams, bepalen van de puntentelling, etc.
Excel kan hier een handig hulpmiddel bij zijn maar vaak is het last om 'ergens te beginnen', gelukkig is er op internet al veel te vinden wat met een beetje knutselen aan kan sluiten bij jouw toernooi.

UPDATE: HIER vind u de populaire 4 poules 5 ploegen en 4 poules 4 ploegen toernooi bestanden!

In de tips en trucs categorie staan wat voorbeeld Excel bestanden* voor toernooien, gebruik het contactformulier als je er niet uit komt of hulp nodig hebt.

 Bekers algemeen

Gelijk bekere en vaantjes regelen? Keuze uit vele tientallen modellen,voor een blijvende herinnering aan uw toernooi!

Klik hier!

 


Als eerste bestand een voorbeeld van het toernooi schema voor de wereldkampioenschappen 2006, download HIER. Een erg handig Excel werkblad waarbij een paar zaken opvallen:

 • Alle functies zijn standaard Excel (geen VBA), er wordt geen gebruik gemaakt van macro's
 • Zoek matrixen staan allemaal (in het wit) in het hoofdwerkblad
 • Een goed voorbeeld van meertaligheid in Excel. Taalteksten zijn te vinden  in tabblad T
  Excel multilanguage
 • Veel gebruik van verticaal zoeken en index formules.
  Een index formule zoekt een waarde in een lijst / bereik op basis van een kolom en een rij. Dus eigenlijk op basis van een X en een Y locatie in een verzameling cellen.
  In het Excel bestand wordt bijvoorbeeld de tekst 'Eerste ronde' opgezocht met de formule:
  =INDEX(T;41;language)
  T staat voor het werkblad met alle taalteksten, waarbij iedere taal een eigen kolom heeft. 41 geeft de rij aan op dit werkblad met de tekst die we willen vinden (Engels = First Round) en als laatste is language een benoemd bereik wat verwijst naar cel BK6.
  In deze cel BK6 staat ook weer een formule (=VERT.ZOEKEN(BJ6;BJ7:BK50;2;ONWAAR)) die zoekt op basis van de gekozen taal (BJ6) het corresponderende nummertje.
  Lijkt lastig maar kijk gewoon even in het voorbeeldbestand.
 • Gebruik van benoemde bereiken (GMT, GMT_MIN, T, language)
  Benoemde Bereiken Excel
 • Comboboxen Tijd en Taal zorgen d.m.v. een gekoppelde cel voor wijzigingen in het werkblad (geen macro)
  ComboBox Met Gekoppelde Cel

Hoe worden de stand bepaald?
In het voorbeeldbestand heb ik de kolommen R en hoger die normaal verborgen zijn / witte letters hebben zichtbaar gemaakt zodat we kunne zien wat hier gebeurt.

Het rekenwerk gebeurt in de normaal gesproken verborgen kolommen, voor groep A is dit het bereik T7 t/m AA10. Vullen we scores in in de kolommen D en E voor de wedstrijd Duitsland - Costa Rica dan wordt  in cel AW7 gekeken of de uitslag in D7 hoger is dan in E7, hieruit wordt de tekst 'win / draw of lose' gemaakt en gecombineerd (tekst.samenvoegen) met F7 (Costa Rica).

=ALS(D7="";"";ALS(E7="";"";ALS(D7>E7;TEKST.SAMENVOEGEN(F7;"_lose");ALS(D7<E7;TEKST.SAMENVOEGEN(F7;"_win");TEKST.SAMENVOEGEN(F7;"_draw")))))

Kolommen V - W - X ('WIN', 'DRAW' en 'LOSE') worden dan berekend door bij _WIN te kijken hoeveel keer het land in U7 (dit kan verschillen) in het bereik AV7:AW54 staat met _WIN achter de landnaam!

=AANTAL.ALS(AV7:AW54;TEKST.SAMENVOEGEN(U7;"_win"))

De punten in kolom AA worden berekend door het aantal 'WINS" maal 3 punten te doen + het aantal gelijke spelen.

Kolom AB is interessant omdat hier bepaald wordt wie er bij een gelijk aantal punten doorgaat naar de volgende ronde (Ik moet nog bekijken hoe dit wordt opgebouwd, wie er achter is gekomen ff mailen ;)  )

=0,4+AK7+Y7*1000+(Y7-Z7)*100000+AA7*10000000

Bepalen Score Toernooi Excel

Het rekenwerk in de hulptabellen zoals  T7:AA10 wordt vervolgen in het groepoverszicht met verticaal zoeken opgezocht en getoond. Iedere groep heeft 4 posities / 4 landen. Positie 4 is de nummer 1, positie 3 de nummer 2, 2 de nummer 3 en positie 1 de nummer 4. De verticaal zoeken formules zijn opgebouwd zodat ze steeds de betreffende positie (rood) op gaan zoeken, in bereik T7:AA10 en de waarden uit de benodigde kolom (blauw) terug geven.

Bij een bereik T7:AA10:

 Verticaal zoeken bereik

Geven de formules:

=VERT.ZOEKEN(4;T7:AA10;2;ONWAAR)
Zoek 4 in bereik T7:AA10 en geef de 2e kolom terug (onwaar wil zeggen we moeten een exacte zoekmatch hebben) --> Ecuador

=VERT.ZOEKEN(3;T7:AA10;2;ONWAAR)
Zoek 3 in bereik T7:AA10 en geef de 2e kolom terug (onwaar wil zeggen we moeten een exacte zoekmatch hebben) --> Duitsland

=VERT.ZOEKEN(2;T7:AA10;2;ONWAAR)
Zoek 2 in bereik T7:AA10 en geef de 2e kolom terug (onwaar wil zeggen we moeten een exacte zoekmatch hebben) --> Polen

=VERT.ZOEKEN(1;T7:AA10;2;ONWAAR)
Zoek 1 in bereik T7:AA10 en geef de 2e kolom terug (onwaar wil zeggen we moeten een exacte zoekmatch hebben) --> Costa Rica

Verder zitten er nog een groot aantal formules in waar we later op terug komen..

* Excel schema's zijn niet zelfgemaakt maar gevonden op het internet en in detail aangepast. Auteurs zijn onbekend, neem contact op via het contactformulier als u meent dat het formulier onterecht op onlineexcelcursus.nl staat

Overigens kun je voor een gewoon schema waarbij je meerdere ploegen 1x tegen elkaar wilt laten spelen (zgn. Round Robin principe) ook een generator gebruiken zoals op:
http://oxfordcroquet.com/manage/roundrobin/index.asp

Aanvullende informatie

 • Versies: Alle versies
Lees 9138 keer Laatst aangepast op woensdag, 03 september 2014 05:23

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen

Excel Software Shop

Web Analytics