zondag, 10 februari 2013 16:34

Voorwaardelijke opmaak in Excel met drie kleuren

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Stel je hebt een werkblad waarin de verkoopresultaten van een bepaalde periode per vestiging of regio van een bedrijf worden getotaliseerd. Door gebruik te maken van de opmaakfunctie Voorwaardelijke opmaak kun je in één oogopslag zien hoe het met de cijfers van de diverse vestigingen is gesteld. Als het resultaat onder de maat is zijn de cijfers rood gekleurd, oranje als het resultaat redelijk is en groen als het resultaat goed is. Om dit realiseren, handel je als volgt:Selecteer de cellen met de getotaliseerde resultaten.

Kies Opmaak >> Voorwaardelijke opmaak.

Selecteer na Celwaarde is de optie kleiner dan en voer in de cel ernaast bijvoorbeeld de waarde 500 in (of elke andere waarde die je classificeert als 'te weinig omzet').

Klik op de knop Opmaak en selecteer in het dialoogvenster Celeigenschappen in het tabblad Lettertype bij Kleur de tekstkleur wit en in het tabblad Patronen de opvulkleur rood. Klik op OK.

Klik in het dialoogvenster Voorwaardelijke opmaak nu op de knop Toevoegen.

Selecteer na Celwaarde is de optie tussen en voer in de twee cellen ernaast bijvoorbeeld de waarden 1000 en 500 in.

Klik op de knop Opmaak en selecteer in het dialoogvenster Celeigenschappen in het tabblad Lettertype bij Kleur de tekstkleur wit en in het tabblad Patronen de opvulkleur oranje. Klik op OK.

Klik in het dialoogvenster Voorwaardelijke opmaak wederom op de knop Toevoegen.

Selecteer na Celwaarde is de optie groter dan en voer bijvoorbeeld de waarde 1000 in.

Klik op de knop Opmaak en selecteer in het dialoogvenster Celeigenschappen in het tabblad Lettertype bij Kleur de tekstkleur wit en in het tabblad Patronen de opvulkleur groen. Klik op OK.

Het scherm ziet er nu ongeveer als volgt uit:
Voorwaardelijke opmaak

Klik tot slot nogmaals op OK.

Het volgende eindresultaat wordt getoond:

Voorwaardelijke opmaak 2

Wanneer de waarde van één van de voorwaardelijk opgemaakte cellen kleiner is dan 500 wordt de cel rood weergegeven. De cijfers erin worden wit gekleurd voor een goede leesbaarheid. Wanneer de waarde (in dit voorbeeld) tussen 500 en 1000 zit is de achtergrondkleur oranje. De vestigingen die meer dan de bij groter dan ingevulde waarde hebben omgezet krijgen een groen gekleurde cel. Die zitten qua omzet 'veilig', dus daar hoef je niet direct op te letten!
 

Natuurlijk zit de optie voorwaardelijke opmaak ook in Excel 2007 / 2010 / 2013 (tabblad START)

Download voorbeeldbestand voorwaardelijke opmaak HIER

Aanvullende informatie

  • Versies: Alle versies
Lees 8945 keer Laatst aangepast op donderdag, 11 april 2013 19:40
Log in om reacties te plaatsen

Excel Software Shop

Web Analytics