maandag, 22 april 2013 17:25

ORA Foutmelding 12154 / 6413 bij ODBC koppelingen naar Oracle vanuit Excel

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Als je met een 64bits OS een ODBC koppeling maakt naar Oracle met een Oracle versie die lager is dan 9 heb je grote kans om de volgende foutmeldingen tegen te komen:

ORA-12154: tns could not resolve the connect identifier specified of ORA-6413 connection not open problem Excel / Visual Studio.

Oracle foutmelding ODBC Excel

Dit wordt veroorzaakt doordat de bestanden van Excel maar ook bijvoorbeeld Visual Studio gedeeltelijk in de C:\Program Files (x86) map terrecht komen.
Als je dan vanuit Excel naar de Oracle database wil via bijvoorbeeld ODBC dan raakt de Oracle driver van streek door de haakjes in de padnaam (x86).

Oplossing

Om toch een verbinding op te zetten dien je het programma op te starten met de 8 tekens lange DOS pad naam, bijvoorbeeld  C:\PROGRA~2\MICROS~1\Office12\excel.exe.
Dit pad kun je vinden door in een DOS prompt (Start - uitvoeren - CMD) te navigeren naar de excel map en dan het commando dir/x te geven:

8 karakters lange DOS padnaam

Als we het volledige 8 karakters lange DOS pad gevonden hebben zetten we dit in een snelkoppeling. Let op: Copy / Paste van de gevonden string werkt niet want zodra we dat in de snelkoppeling plakken maakt Windows er weer een (voor ons) nutteloze snelkoppeling van!

Wat we moeten doen is de string in kladblok / notepad plakken, en dit tekstbestand dan opslaan met de extensie .bat. Bijvoorbeeld StartExcelInDOSMode.bat
Als we deze batch file dan op ons bureaublad plaatsen, Excel via deze snelkoppeling opstarten, dan kunnen we probleemloos een ODBC opzetten naar onze Oracle database

 

Aanvullende informatie

  • Versies: Alle versies
Lees 4116 keer
Log in om reacties te plaatsen

Excel Software Shop

Web Analytics