zondag, 10 februari 2013 21:19

Haal specifieke woorden / letters uit een cel

Geschreven door
Beoordeel dit item
(19 stemmen)

Binnen Excel zijn er diverse kleine handige functies om uit kolommen met tekst precies datgene te krijgen wat je wilt hebben.

Functies Links() / Rechts()

Neem bijvoorbeeld de functies Links() en Rechts(), wil je uit een kolom met de postcodes van een klant alleen de hoofd code hebben, dus van 3415 PP in cel A1 alleen de 3415 dan wordt het: =LINKS(A1;4) de 4 wil zeggen 4 posities lang had hier 2 gestaan dan was de uitkomst 34!

Vind.Spec()

Wil je ‘een tekst’ splitsen op een spatie om bijvoorbeeld de voornamen uit een kolom met namen te halen dan is de meest handige / overzichtelijk manier het opdelen van de acties die nodig zijn om het gewenste resultaat te halen.
Dit klinkt moeilijker dan dat het is.
Stel we hebben 2 rijen in Excel met de namen Jan de Vries en Marijke van der Wal, we kunnen de functie =LINKS(A1;3) niet gebruiken omdat waar hier 3 staat voor de lengte dit bij JAN wel goed uit zou pakken maar bij Marijke zou de uitkomst MAR zijn..
Omdat de 3 hier dus ook net zo goed 5 of 10 kan zijn wordt stap 1 het bepalen van de lengte en dat kunnen we doen als we weten wat de positie is van de eerste spatie (tussen ‘Jan’ en ‘de’)

Waar zit de spatie?    Geef me dan de voornaam tot de spatie

Jan de Vries                        4    Jan
Piet Paulusma                     5     Piet
Henriette van de Broek     10    Henriette

In Excel gebruiken we hiervoor de functie vind.spec, in bovenstaand voorbeeld wordt dit =VIND.SPEC(" ";A2) omdat we de postie van een spatie in cel A2 willen vinden.

Als we dat weten dan is het heel eenvoudig om er naast in de cel een formule te zetten:
=LINKS(A2;C2)  wat in het geval van Jan de Vries hetzelfde is als =LINKS (“Jan de Vries”; 4)

Download het Voorbeeldbestand

Aanvullende informatie

  • Versies: Alle versies
Lees 34773 keer Laatst aangepast op woensdag, 13 februari 2013 06:24
Log in om reacties te plaatsen

Excel Software Shop

Web Analytics